KAPSZLI

A film az elme színpadán

Pudics Zsuzsanna

Az altamirai barlangrajzok is jól mutatják, hogy a világ látható része ihletet ad az alkotáshoz. A fotó és különösen a film óriási hatással van a befogadóra. Hogyan megy végbe ez a folyamat? A tükörneuronok fejlődése, változása vezető szerepet játszik a kommunikáció és az empátia kialakulásában. Ebben a rendszerben tárolódnak azok az egyéni, családi és kollektív mintázatok, melyeket együttesen viselkedésmintázatnak nevezünk. A film – mint terápiás eszköz – segítségével létbe hívhatók a különböző érzelmi állapotok és a filmbéli jelenetek szereplői életre kelthetők, és ezáltal a saját traumák más megvilágításba kerülhetnek, s a tapasztalatok szerint könnyebben átdolgozhatók. A transzgenerációs energiák is a megtalálhatók a tükörneuronok szintjén, ami azt jelenti, hogy az életesemények filmszerűen tárolódnak az idegsejtek eme fura csoportjában. A sérült, hiányzó „filmkockák” restaurálhatók, pótolhatók a terápiás módszerek széles eszközrepertoárja által.

      Az emberi elme képszerű látásmódját a film híven tükrözi, ami mély érzéseket, érzelmeket képes felszínre hozni. A traumák okozta emléknyomok megfelelő módon felszínre hozhatók és átkódolhatók. A mozgóképes eszközök alkalmazhatók a pszichodráma csoportban is és ezáltal a film azonnal életre kelthető. A kreativitás és a spontaneitás tetten érhető, a látott kép és a valóság összeköthető, és az átélés által a válság maga válik a megújulás tárgyává.

      Műhelyünkben a résztvevők bepillantást nyerhetnek a film és a dráma kapcsolódásainak lehetőségeibe. Felvételeket láthatnak egy működő filmes – drámacsoport munkáiból. Saját maguk is megalkothatják egyéni dráma – montázsukat.