KAPSZLI

Gyakori Kérdések

Dolgozhat-e egészségügyben az okleveles pszichológus, szakpszichológusi végzettség nélkül?

A válasz igen. Okleveles pszichológus dolgozhat egészségügyben: 

  • Szakpszichológus jelöltként (vagyis abban az esetben, ha már elkezdte az egészségügyi szakképzések valamelyikét), egy szakpszichológus végzettséggel rendelkező személy felügyelete vagy szoros szupervíziója mellett.
  •  Illetve abban az esetben, ha még nem kezdte el a szakképzését, de vállalja, hogy a munkavégzés kezdetétől számított legfeljebb 2 éven belül ez meg fog történni (vagyis 2 éven belül szakpszichológus jelöltté válik). Ebben az esetben is szükség van egy szakpszichológus végzettséggel rendelkező személy felügyeletére vagy szoros szupervíziójára.

Fontos azonban, hogy a pszichológus/szakpszichológus jelölt nem jogosult szakpszichológiai vélemény felállítására. Amennyiben a beteg ellátása szakpszichológiai véleményt tesz szükségessé, szakpszichológus ellenjegyzése szükséges ehhez.

Milyen feltétele van annak, hogy valaki iskolapszichológusként dolgozzon? 

Bár nincs egységes követelmény, az iskolapszichológusi munkavégzéshez szükség van minimum a pszichológia mesterképzés elvégzésére. Emellett az iskolapszichológusi állás betöltése munkahelytől függően a következő feltételekhez köthető:

  • tanári, vagy gyógypedagógus diploma
  • tanácsadó-, iskolapszichológiai-, pedagógiai szakirányú szakképzettség
  • klinikai gyermek szakpszichológus szakvizsga (a követelmény lehet megkezdett vagy befejezett szakképzettség is)
  • szakmai tapasztalat

Milyen feltétele van annak, hogy valaki börtönpszichológusként dolgozzon? 

A Pszichológia MA diplomán túl itt sincs megfogalmazva egységes követelményrendszer, azonbanelőnyt jelent, ha van fegyveres testületeknél vagy rendvédelmi szerveknél szerzett munkatapasztalata a jelentkezőnek.

Milyen feltétele van annak, hogy valaki a munkapszichológia területén helyezkedjen el? 

Előnyt jelent a pszichológia mesterképzésen szerzett munka-, szervezetpszichológus szakirányú végzettség.

Kérdések

Ha bármilyen kérdés felmerült benned a pszichológusi képzési rendszerrel kapcsolatban, írj nekünk bátran bármelyik elérhetőségünkön! Igyekszünk mihamarabb válaszolni!