KAPSZLI

Emberek ülnek egy szobában egymással szemben és beszélgetnek – A Terápia c. film elemzése szakértői szemmel

Dr. Lajos Péter – pszichoterapeuta

A Terápia c. film a pszichoterápia világába ad betekintést.  A film főszereplője, a pszichológus és páciensei, akikkel hétről hétre találkozik.  A sorozat érdekessége, hogy a jelenetek nagy része egy szobában játszódik, ahol a szereplők egy fotelben és egy kanapén ülve beszélgetnek egymással. A néző figyelmét a valóságos, ám drámai emberi történetek, lelki történések, és a terapeuta valamint a páciensei között zajló interakciók ragadják meg. 

A terapeuta feladata a másikra odafigyelni, problémáit, nehézségeit megérteni és a lelki gyógyulását elősegíteni. Látszólag egy beszélgetés zajlik, amelyben a pszichológus egy-egy szóval, megjegyzéssel, vagy váratlan közbekérdezéssel terelgeti a páciensek mondanivalóját. Valójában szakszerű lélektani munkának vagyunk tanúi, amelyben a terápiás eszközök, a pszichoterápiás folyamat sajátosságai, és bizonyos lelki traumák feldolgozása jelenik meg. 

 A film egyes epizódjait és jeleneteit, évek óta használom a Pszichoterápia kurzus oktatása során, hogy mélyebb betekintést adjak a pszichológus hallgatóknak a terápiás történésekbe. Az előadás során ezekből mutatok be egy –egy érdekesebb példát.