KAPSZLI

Érkezés- Miért velünk? Miért itt és most?

Van egy rossz tulajdonságom, miszerint általában elolvasom emberek véleményét a filmekről, amiket megnézek. Így tettem most is, és tapasztalataim szerint kétféle ember létezik: akinek leesett az álla az Érkezés (Arrival, 2016) című film láttán, és aki ki nem állhatta. Én az előbbi kategóriába tartozom…

Hölgyeim és uraim, megérkeztek. Kísértetiesen morózus, sejtelmes űrhajók (jobb szó híján). Nem mozdulnak. Miért jöttek? Honnan származnak? Mit akarnak? Miért nem csak az USA-ba érkeztek, mint minden tisztességes földönkívüli? Az emberiség próbál kapcsolatot létesíteni az idegenekkel, de mindhiába. Főszereplőnkre, Dr. Louise Banksre és munkatársaira vár a feladat, hogy módot találjanak a kommunikációra. Szorítja őket az idő, a lehetőségek és a világ államfőinek piros gomb fölött lebegő tenyere.

Tulajdonképpen egészen rendhagyó művel állunk szemben. Nem robban. Nem villog benne lézer. Egy egészen csendes film, ami a nyelvészeti kihívásra koncentrál. Egy kutatás. Nem tudományos áttörések sorozata, nem bontogatják benne egymás után a pezsgősüvegeket. Kialvatlan emberek kihűlt kávét szorongatva rágják a körmüket. Módfelett nyomasztó az elejétől a végéig, mégis lenyűgöző a hangulata. A vegyvédelmi ruhák narancs borítása késként vág a szürkeségbe. A képek élesek, a színek fakók; a felhők lassan gyülekeznek az emberiség feje felett: a vihar előtti csend hasonlatos ehhez. Vajon agyonüt a villám, vagy kiderül, hogyan lehet akkumulátoron tárolni az erejét?

Nem szeretném elvakultan dicsérni. A tudományossága többször megkérdőjelezhető, a léptéke bizonytalan. Nem enged teljes betekintést a történésekbe, így első látásra halmozza az inkonzisztenciákat. Mégis feszült figyelemre sarkall, és gondolkodóba ejt. Hogyan kommunikáljunk valamivel, ami semmire sem hasonlít az ismert világból? Miért félünk az ismeretlentől? Kell félnünk egyáltalán?

Pszichológushallgatói szemmel nézve is érdekes folyamatokat foglal magában: a feletteseink eredményeket követelnek, miközben akadályozzák a kutatást. A környezetünk őrültnek tart, mert olyasmit állítunk, ami eddig senkinek eszébe sem jutott. A bizonytalanság karmai facsarják a lelkünket, míg nem marad benne más, mint kétségbeesés, félelem és rettegés a holnaptól. Mindeközben szemtanúi lehetünk, amint egy tudós végre gyakorlatban használhatja tudományát a világ jobbá tételére. Szembetalálkozik a szakmájában elképzelhető legnehezebb feladattal. Mindez megtöri az akaratát? Elég a lelkesedés, ami hajtja? Melyek azok az akadályok, amiket leküzd és melyeket kerüli ki? Mit vár a saját munkájától, és hogyan viseli el a felelősség súlyát?

Az Érkezés című film Denis Villeneuve kanadai rendező alkotása, mely 2016-ban jelent meg. Forgatókönyvét Eric Heissernek köszönhetjük, aki Ted Chiang – Életed története című írására támaszkodott. Főszerepekben Amy Adams, Jeremy Renner és az Oscar-díjas Forest Whitaker.

Készítette: Szobati Bence

Adatok forrása: wikipedia

Borítókép:
https://2.bp.blogspot.com/-5kiGakQmluQ/WCXvopmunXI/AAAAAAABbT4/cCJPdxw2F6wTMcAGVB35LQ6PtBLeMZI1wCLcB/s320/arrival-movie-poster-1.jpg