KAPSZLI

Fogalomtisztázó, avagy mit is jelent a nárcizmus?

Az elmúlt években köznyelvbe beépült pszichológiai fogalmak, kifejezések valódi jelentése.

Egyik legnépszerűbb ezek közül a narcisztikus személyiségzavar. De mi is egész pontosan a nárcizmus? Milyen egy narcisztikus ember? Kijelenthetjük valakiről, hogy narcisztikus, anélkül, hogy részt vett volna megfelelő kivizsgálásokon?

Egy ilyen személyiségzavarral rendelkező ember úgy érzi, hogy mindenki másnak meg kell változnia körülötte, ahhoz, hogy ő jól érezze magát, de ő maga semmin nem hajlandó változtatni. Mikor először találkozunk egy „nárcival”, valószínű elbűvölőnek, vonzónak tűnik. Ő áll a társaság középpontjában. Teljesen mást lát belőle a külvilág, mint amilyen ő valójában. Könnyű megszeretni, a vele való kapcsolatból viszont annál nehezebb kilépni.

A szó eredete:

 

Mint sok más kifejezés, ez is a görög mitológiából indult ki. Élt egy Narkisszosz nevű fiú, aki történetesen egy nimfa gyermeke volt. Már kiskorában mindenki beleszerelmesedett, és hamar elkezdte imádni önmagát. Mindenkit visszautasított. Egy vadászat közben találkozott Ekhó nimfával, aki szintén beleszeretett, ő azonban őt is visszautasította. Egyszer egy kalandja során végre meglátta saját tükörképét egy forrás vizében, és  felgyulladt a szerelem lángja. Végül annyira önmaga megszállottjává vált, hogy belefulladt a folyóba. Azon a parton, ahol Narkisszosz meghalt, nőtt egy virág, ezt nevezzük nárcisznak.

Kisebb túlzásokkal, de ez a nárcizmus lényege, önmagunk túlzó, és kártékony szeretete.

kép1

A nárcizmus fajtái

Alapvetően két féle nárcizmust különböztetnek meg a pszichológusok. Egyik a köznyelvben is elterjedt, „tipikus” nárcizmus, – ezt grandiózusnak, a kevésbé ismertet pedig sérülékenynek nevezzük.
A grandiózusra jellemző az extraverzió, a dominancia és a figyelem kikövetelése. Ez a narcisztikus személy figyeleméhes, szeret másokat befolyásolni.  Ilyenek néha a politikusok, hírességek, kulturális vezetők.
A másik csoport – a sérülékeny narcisztikus – bár azt érzi jobb az átlagnál, könnyű elbizonytalanítani. Emellett jellemzően visszafogottabb, csendesebb.
A narcisztikus személyiségzavar már maga a diagnosztizált pszichiátriai zavar, ami a népesség körülbelül két százalékát érinti, és férfiak között elterjedtebb. Határai elmosódottak. Fontos, hogy ezt a diagnózist csak felnőtteknél lehet felállítani, a gyermekek, pubertások enyhe önzése, magukkal való túlzott foglalkozása teljesen normális egy bizonyos szintig.

Na de most jöjjön a kérdés, ami mindenkit érdekel, hogy ismerhetünk fel egy narcisztikus embert?

  1. Elvárja, hogy mindenki csodálja. Akkor is, ha erre semmi oka nem lenne.
  2. Empátiahiány. Nem akar, és nem is feltétlen tud azonosulni mások érzéseivel.
  3. Úgy érzi, hogy irigyek rá mások, vagy ő irigy másokra.
  4. Eltúlozza saját fontosságát, folyton magáról beszél. (hasonlóan, mint az első pontban)
  5. Nagyravágyó, pénzről, hatalomról, sikerről fantáziál.
  6. Úgy érzi, hogy ő „más” különlegesebb, egyedibb, mint bárki más, és nem alacsonyodik le egy „átlag” ember szintjére, gyakran lenéz másokat.
  7. Kizsákmányol, kihasznál másokat mind testileg, mind lelkileg.
  8. Jellemző rá az arrogancia, fennhéjázás.
  9. Feljogosultság/feljogosítottság érzése. Mindenkinek azonosulnia kéne az ő elképzeléseivel, ha nem értenek vele egyet, akkor hideggé, tartózkodóvá válik.

Ha ezek közül egy hozzánk közelálló személyre legalább öt pont ráillik, érdemes elgondolkodni, hogy szakértői segítséget kérjünk.

Mitől lesz valaki narcisztikus?

Nagy szerepet játszik a gyermek neveltetése. Azok a szülők, akik túlzottan elkényeztetik a gyereküket, mindig mindenben a legjobbnak állítják be, hatalmas károkat okozhatnak, ez ugyanis vezethet egy későbbi grandiózus narcisztikus személyiség kialakulásához. A másik véglet is problémás lehet, az irányításmániás, hideg szülők a sérülékeny nárcizmus kialakulásáért felelhetnek. A genetikai hajlam is erős, de nem lehet pontosan tudni, hogy milyen gének felelnek ezért.
A 21. század „alapelve” hogy magunkkal törődjünk csak, hajszoljunk elérhetetlen célokat, legyünk tökéletesek. Ez a „trend” Amerikában még a 70-es években kezdett felerősödni, és ezzel arányosan egyre gyakoribb lett a nárcizmus, mint személyiségjegy. Napjainkban a közösségi média is teret biztosít ennek kifejlődésére, bár arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy a közösségi média hatására több ember vált narcisztikussá, inkább a már kialakult problémát erősíti fel egy személyiségzavaros emberben.

Mit tegyünk, ha egy narcisztikus emberrel vagyunk kapcsolatban?

kép2

Fussunk. Természetesen ez nem mindig olyan egyszerű, főleg, hogy valószínű a partnerünk se fogja megkönnyíteni a dolgunkat. Egy ideig működőképes az a taktika, hogy nem veszünk tudomást a problémáról, és belemenekülünk a tagadás világába (köszönjük Freud), de hosszútávon nem túl életképes megoldás.
Ha eljutunk odáig, hogy felismerjük és elfogadjuk a tényt, hogy egy narcisztikus emberrel élünk együtt, akkor megpróbálhatjuk rávenni arra, hogy forduljon szakemberhez. Mivel valószínű nem fog, ezért tanulhatunk különböző megküzdési stratégiákat, amivel megkönnyíthetjük a vele való együttélést. Fontos a saját önbecsülésünket is helyre tenni, amit valószínűsíthetően megpróbált partnerünk minden szinten leépíteni. Keresni kell olyan emberek, barátok társaságát is, akik tudnak ebben segíteni. Érdemes azt is felismerni, hogy soha nem fogjuk tudni igazán boldoggá tenni, bármennyire is próbáljuk. Ha ezeken mind túlvagyunk, és semmi nem segít, muszáj lesz elgondolkozni azon, hogy hogyan tudunk kiszállni ebből a mérgező kapcsolatból.Ajánlott irodalom
Amerikai Pszichológusok Szövetsége legújabb kiadású Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Készítette: Árpás Bítia