KAPSZLI

Zene és libabőr

Amikor végigfut...

Egyes kutatások szerint a Kedves Olvasó 90% eséllyel átélte már az érzést, amiről a következőkben szó lesz, de előfordulhat, hogy azt sem tudja miről beszélek. Mindenesetre hátha beugrik, amikor megszólal a kedvenc Beethoven szonátánk harmadik tétele, a legkedvesebb tanulós jazzünk fő témája, vagy egy igazán falhoz csapó metálszóló, vagy dubstep drop. A gerincünkön végigfut a hideg, bizsereg a fejbőrünk és libabőrösek leszünk tokától bokáig. Vérbeli metalheadként az egyik legfelemelőbb érzésként tartom számon, és nem hagyott nyugodni, hogy miért reagálok így a zenére, amit hallgatok.

Mitől fut végig?

Vizsgálatok szerint nem várt szakaszok, szekvenciák, hangsúlyos előkék, váltják ki legkönnyebben a bizsergést; főleg nosztalgikus, melankolikus hangulatú alkotásokban. Mindemellett fontos befolyásoló, bár nem kizáró tényező az ismerősség. Ezek szerint legegyszerűbben a kedvenc számunk zenei csúcspontja következtében élhetjük át ezt a fajta jóleső bizsergést (bár érdemes megjegyezni, hogy ez esetben a számhoz köthető emlékeink, érzelmeink is közre játszhatnak, nem csak a puszta zenei élmény).

A kőkemény biosz

Rengeteg tudományos teória foglalkozik a zene és a mozgás kapcsolatával. Állítják, hogy a zene a mozgáson keresztül nyer értelmet, illetve, hogy testünk az irodaszékhez kötött életmód és az évszázados hagyomány megtörése ellen tiltakozik, miszerint: ha szól a zene, akkor táncolni kell! Más kutatások a halló és testérző központok közötti összefüggéseket vizsgálva találták, hogy ezek a rendszerek szoros kapcsolatban állnak. További vizsgálatok eredményei szerint a zene aktiválja az agyi jutalmazó központokat, méghozzá a szexualitással, táplálékkal és kábítószerfüggőséggel nagy hasonlóságot mutatva teszi mindezt. A bizsergés erőssége kimutathatóan összefügg a szimpatikus idegrendszer aktivitásával, ami irányítja a szőrfelborzoló izmokat, illetve a bőrben lévő erek tágulását. Ez folyamat hozzájárulhat a kellemes hűvös érzéshez, ami a bizsergést kíséri. Ráadásul csökken a szorongásközpont aktivitása is!

A régen várt pszichés háttér

A zene az őskor óta fontos része az ember életének és remek érzelemkifejező eszköz. Sőt, az egyik legjobb módszer az érzelmi állapotunk szabályozására. Szerencsére nem kell elérni a bizsergés állapotát ahhoz, hogy jól essen számukra a zene, bár kétlem, hogy ezzel újat mondtam. Érdekes részlet, hogy a bizsergés felölthet negatív köntöst is (ezt hívhatjuk hideglelésnek), amely félelmet, undort vagy szomorúságot okozhat a befogadóban, de ezt a negatív oldalt jóval kevesebb vizsgálatnak vetették alá. Érdekes megközelítés a bizsergés felruházása személyiségjegyekkel. Egy kérdőíves vizsgálat eredménye szerint a jóleső bizsergést nyitott, pozitív jutalmazó; míg a hideglelést negatív, távolságtartó, szorongó személyiséggel hozták kapcsolatba. A zenén keresztül kapcsolódhatunk egymáshoz, hiszen a tükörneuronok révén le tudjuk képezni magunkban a hallott hangokat, így szinte közvetlenül a befogadó szervezetébe ordítjuk: éppen ezt érzem, érezd ezt te is! Ez elméletben nagyon jól hangzik, de persze a valóság sokkal bonyolultabb: az érzelmek a hangon keresztül könnyen beazonosíthatók, de ebből nem következik, hogy ugyanaz a hangzás mindenkiben ugyanolyan érzelmi állapotot okoz.

A zene: tudomány, művészet, hobbi és szinte már-már mágia. Hatása tagadhatatlan és majdhogynem elkerülhetetlen. Arra bíztatom a kedves olvasót, hogy hallgassa, bizseregjen és ne feledje: „csak a rosszak terjesztik, hogy a jóból is megárt a sok” (John „Hannibal” Smith, A szupercsapat, 2010).

Készítette: Szombati Bence

Források:

  • Tihanyi B. (2016). A zenei bizsergés pszichofiziológiai háttere és terápiás felhasználása. Mentálhigéné és Pszichoszomatika 17 (2016) 1, 19-36. doi: 10.1556/0406.17.2016.1.2
  • Guhn, Martin; Hamm, Alfons; Zentner, Marcel (2007). Physiological and Musico-Acoustic Correlates of the Chill Response. Music Perception: An Interdisciplinary Journal, 24(5), 473–484. doi: 10.1525/mp.2007.24.5.473.
  • Bélyegkép: https://www.freepik.com/free-vector/illustration-musical-notes_2582814.htm#page=1&query=music%20notes%20logo&position=9&from_view=search
  • Kiemelt kép: https://cdn.pixabay.com/photo/2016/03/04/08/36/dance-1235584_960_720.jpg